Kopje verse gemberthee Wibi ?

#9

Wibi Soerjadi, Gordon en Maan hadden net bij van der Valk vergaderd voor het tv-programma Superkids, de talentenjacht voor kinderen, waarvoor zij de jury vormen.

“Ben een beetje misselijk”, zegt Wibi.

“Hahahaha”, gilt Gordon, “zeker te diep in het glaasje gekeken gisteren?”.

“Shut up Gordon”, zegt Maan. “Die jongen drinkt geen druppel, en trouwens, je ziet toch dat ie niet goed is?”. Maan, die net een cursus kruidenleer had gedaan, staat op en zegt: “Wibi, ik ga een lekker kopje verse thee van gemberwortel voor jou regelen”.

“Aaah, nu je het zegt”, antwoordt Wibi. Dat drinken ze in Indonesie ook altijd als er iemand misselijk is”.

“Inderdaad”, zegt Maan. “Gember is een universeel kruidenmedicijn en wordt de koning der specerijen genoemd. In normale doseringen is gember een aanvaardbaar middel tegen misselijkheid, zeker als je verse gemberwortel neemt”.

En Maan staat op, loopt naar een van der Valk ober en vraagt om verse thee van gemberwortel. Als de ober na 5 minuten met de thee terugkomt en het voor Wibi neerzet, vervolgt Maan: “Op de cursus kruidenleer zeiden ze dat gember mogelijk ook een rol speelt in de behandeling van aandoeningen van je bloedsomloop, het verlagen van je cholesterolspiegels en het remmen van je bloedstolling”.

Wibi vult haar aan, al nippend van zijn gemberthee: “ja, ik herinner mij uit Indonesie dat gember wordt voorgeschreven aan mensen die last hadden van koude handen en voeten”.

“Nou”, zegt Gordon, die net een portie bitterballen had weggewerkt, “dan kan ik ook wel wat gemberthee gebruiken voor het verlagen van mijn cholesterol”.

“Nee”, zegt Maan schalks tegen Gordon. “Voor jou heb ik een andere toepassing”.

“Ben benieuwd”, zegt Gordon.

“Als je gembersap toevoegt aan een neutrale olie, kan het lokaal worden gebruikt en op een geirriteerde plek worden gemasseerd, en dat heeft een verwarmend effect”, legt Maan uit.

“Hangt er dus van af op welke plek je het aanbrengt”, blèrt Gordon dubbelzinnig. “Hahahahaha”.

Maan moet lachen en zegt: “Typisch jij weer Gordon, maar nu even serieus. Op de huid aangebracht kan zalf van gembersap en olie ook gebruik worden voor de behandeling van reumatische aandoeningen. Het stimuleert de bloedsomloop en dit zalfje helpt ook bij de behandeling van spanningshoofdpijn en migraine”.

Maan richt zich weer tot Wibi. “Wibi, ook als je veel moet vliegen voor jouw concerten en daar misselijk van wordt, dan kan je ook gemberthee nemen. En voeg wat zoethoutwortel toe als je de thee te scherp vindt”.

Wibi, die inmiddels zichtbaar is opgeknapt na zijn eerste kop verse gemberthee, vraagt aan Maan: “zijn er ook nog bijwerkingen?”.

“Op de kruidencursus zeiden ze dat als je last hebt van indigestie of brandend maagzuur, dan moet je voorzichtig met gember zijn. Ook als je bloedverdunners slikt, wordt gember afgeraden omdat gember enigzins remmend werkt op het bloedstollingsproces”

Wibi, duidelijk onder de indruk van de kennis van Maan, begint haar te bedelven onder complimenten.

Gordon kijkt het even aan en zegt: “mag ik even kotsen”, en kreunt vervolgens gemaakt: “ben ook een beetje misselijk”.

“Jij bent niet meer te redden Gordon”, zegt Maan lachend. “Tijd om naar huis te gaan”.

De volgende ochtend was Wibi niet meer misselijk en werd Gordon gesignaleerd bij de groenteman voor de aankoop van een kilo verse gember. Waar hij de gember voor heeft gebruikt is niet duidelijk.

Wibi was zo geraakt door het hele gember verhaal en hulp van Maan, dat hij besloot zijn emoties te vertalen in een prachtige piano sonate, getiteld “Ginger in Moon Light”. Kijk, luister en geniet:

En Maan was zo aardig nog twee korte filmpjes uit haar kruidencursus met ons te delen:


Einde #9

→ Meer Verhalen → Klik Hier